Elérhetőségeink:

1138 Budapest, Bodor u. 3/c fsz 8-9

Bejelentkezés telefonon:

06 1 229-16-62, 06 30 392-14-95

Nyitvatartás:

Hétfő-csütörtök: 10:00-20:00

Péntek: 10:00-19:00

Szombat, vasárnap: Zárva

Bejelentkezéshez minden esetben foglaljon időpontot!
Bejelentkezés nélküli vizsgálat vagy beavatkozás esetén időpont nélküli pótdíjat számolunk fel!

Tájékoztatók

Tájékoztató az ivartalanításról

A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása sokszor okoz nehéz döntést a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állat, mind a gazdája számára.

Az ivartalanítás fő célja a rendszeresen jelentkező ivarzások és nem kívánatos párzások megelőzése. A véletlen párzások eredményeképpen a kidobott, kóbor állatok száma oly mértékben nő, amivel az állatvédő egyesületek és menhelyek képtelenek lépést tartani.

Nőstény macskáknál nem elhanyagolandó szempont, hogy ivarzás során az állatok viselkedése jellegzetesen megváltozik, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen tolerálható. Mindezektől a problémáktól ivartalanítással mentesülhetünk, de több betegség rizikója is csökken, erre néhány példa az alábbiakban. Az ivartalanítással megelőzhető a szobában tartott ivarérett kandúr macskáknál gyakori a kellemetlenséget szagú hím nemi hormonokkal teli vizeletükkel jelöljék meg bútorokat, tárgyakat a lakásban. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, verekedés, mérgezés, fertőzések (vér és nyál útján rengeteg baktériumos és víruso betegséggel fertőződhet meg). A legnagyobb veszély, hogy a macskák között verekedéssel terjedő vírusos betegségek (macska leukózis, macska AIDS, fertőző hashártyagyulladás) gyógyíthatatlanok, hosszú szenvedés után az állat halálát okozzák.

Szukák esetében megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek, nullára redukálható a méhgyulladás, a petefészek- és a méh daganatai valamint az álvemhesség, továbbá a vemhességgel és az elléssel járó kockázat. Az idejében ivartalanított szukák esetében minimális lehet az emlődaganat kialakulása is.

Kanoknál az ivartalanítással csökken az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata megnagyobbodás, prosztata-, heredaganat kialakulásának esélye, csökken a más kanokkal szembeni agresszív viselkedés, megszűnik a szuka kutyák utáni vágy miatti csavargás, kóborlás, ami során a kan kutya rengeteg veszélynek van kitéve (gázolás, bántalmazás, mérgezés, stb.)

Minél későbbre toljuk ki az ivartalanítás időpontját, annál nagyobb a kockázat, komplikációk esélye, annál jobban viseli meg az állatot, hosszabb a regenerálódási idő, illetve annál nagyobb/hosszabb lehet a vágási seb is.

Macskáknál és a kisebb testű kutyáknál én a korai ivartalanítást javaslom 3 - 6 hónapos kor között. Nagyobb testű kutyáknál több tanulmány szerint érdemes megvárni szukáknál az ivarérést, tüzelést, így 8-9 hónapos kortól ajánlom.

Gyakran merül fel az a tévhit, hogy az ivartalanítás miatt elhíznak kedvenceink. Az ivartalanítás után valóban elhízhatnak állataink, amennyiben nem igényei szerint etetjük. Az ivartalanítás után az állat nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordíthat a táplálkozásra, pihenésre. Fontos tehát hogy a műtét után odafigyeljünk táplálkozásukra, ne etessük túl Őket, és aktívan mozgassuk, foglalkozzunk velük.

Mint minden altatásos műtét ez is kockázattal jár, a kockázati szintet a műtét előtti fizikális vizsgálattal és a kórelőzmények alapos átbeszélésével mérjük fel, illetve további kiegészítő vizsgálat elvégzését javasoljuk (vérvizsgálat: máj-, vesefunkció, véralvadási paraméterek vizsgálata, szív ultrahang, EKG) az alaposabb tájékozódás, állapotfelmérés érdekében.